20,3953$% 1.49
22,0241€% 1.98
25,5255£% 2.25
1.282,12%2,04
2.195,00%-0,75
570459฿%2.16215
Depremde kayıp verilen telef olan büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve arılı kovanların yerine yenileri veriliyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremzede yetiştiriciler için bedelsiz hayvan telafilerine birinci etapta küçükbaş hayvanlar olmak üzere bugünden itibaren başladıklarını bildirdi.
Bakan Kirişci, öbür hayvanların telafisinin de en kısa müddette tamamlanacağını kelamlarına ekledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, bedelsiz hayvan dağıtımı bugün prestijiyle başladı.
Hasar tespit çalışmaları yapıldı
6 Şubat’ta meydana gelen sarsıntılar sonrası afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ ve Sivas’ın Gürün ilçesinde hasar tespit kurullarınca çalışmalar yürütüldü.
Bu kapsamda tespiti tamamlanan 43 bin 618 küçükbaş hayvanın dağıtımına yönelik süreçler bugün prestijiyle başlatıldı.
Küçükbaş hayvan temini için 341 milyon lira bütçe aktarıldı
Küçükbaş hayvan temini için 341 milyon lira bütçe İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine aktarıldı.
Bu yerlerde çiftçilik faaliyetinde bulunan vatandaşların telef olan büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve arılı kovanları, sarsıntı bölgesinde kırsalın tekrar ayağa kaldırılması ve hayvansal üretimin devamlılığının sağlanması maksadıyla 12 Mart 2023 tarihli ve 135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında tıpkı olarak karşılanıyor.
Telef olan hayvanın TÜRKVET’e kayıtlı olması gerekiyor
Kararname kapsamında, çiftçilerin telef olan hayvanları, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM işletmelerinden sağlanan birebir ırktan hayvanlar ile bir kereye mahsus olmak üzere bedelsiz karşılanacak.
Talep yapılmalı
Bunun için depremzede çiftçilerin telef olan hayvanı/hayvanları için ayrıyeten bir müracaatta bulunması gerekmiyor.
Öncelikle küçükbaş hayvanlar verilecek
Dağıtım, öncelikle gerekli barınma ve altyapıya sahip olan yetiştiriciler için küçükbaş hayvanlardan başlamak üzere, Bakanlık uyumunda yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak.
Büyükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovanların teslimine ise tespit çalışmalarının tamamlanması sonrasında acilen başlanacak.
Verilen hayvanlar iki yıl içinde satılamaz
Bu birebir dayanaktan yararlanan yetiştiricilerin teslim aldığı hayvanlarını 2 yıl mühletince zorlayıcı sebepler dışında satması, devretmesi yahut diğer gayelerle kullanması mümkün olmayacak.
Miras bırakılabilir
Depremzede çiftçinin vefatı halinde hayvanlar, mirasçılarına verilecek. Tıpkı kurallar mirasçılar için de geçerli olacak.
“Yıl içinde yaklaşık 53 milyon lira nakdi desteklemede bulunacağız”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kirişci, afet bölgesinde kırsalın tekrar ayağa kaldırılmasının öncelikleri ortasında bulunduğunu belirterek, bölgedeki hayvansal üretimin devamlılığı ve kırsalda ekonomik canlılığın tekrar sağlanması için telef olan hayvanların birebir olarak verilmesinin büyük kıymet taşıdığını tabir etti.
Deprem felaketinin yaşandığı vilayetlerde toplam hayvancılığın yüzde 17’si yapılıyordu
Ülkedeki hayvansal üretimin yüzde 17’sinin zelzele afetinden etkilenen vilayetlerde gerçekleştiğini belirten Kirişci, şunları kaydetti:
Sayın Cumhurbaşkanı’mız, telef olan hayvanların bedelsiz karşılanacağını tabir etmişlerdi. Biz de Bakanlık olarak hasar tespit çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Bu kapsamda kelam verdiğimiz üzere depremzede yetiştiricilerimiz için bedelsiz hayvan telafilerine birinci etapta küçükbaş hayvanlar olmak üzere bugünden itibaren başlıyoruz. Başka hayvanların telafisi de en kısa müddette tamamlanacak. Ayrıyeten zelzeleden ziyan gören balıkçı gemisi sahiplerine ve su eserleri yetiştiricilerimize de yıl içinde yaklaşık 53 milyon lira nakdi desteklemede bulunacağız. Eli öpülesi çiftçilerimizin, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz.
Ziraî destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarında