SpaceX, Texas eyaletinde gerçekleştirilen Starship roketi test uçuşunda, uzunluğu 121 metre olan ve 33 adet “Raptor Vakum” motoruyla donatılmış roketin başarılı bir kalkış gerçekleştirdiğini duyurdu. Ancak kalkış sonrası “MaxQ” adı verilen maksimum dinamik basınç noktasını geçtikten sonra, fırlatmanın 8. dakikasında roketle merkez arasındaki bağlantı kopmuş durumda.
‘UÇUŞ SONLANDIRMA SİSTEMİ’ DEVREYE GİRDİ
SpaceX, canlı yayında “uçuş sonlandırma sistemi”nin aktif hale getirildiğini ve böylece roketin belirlenen güzergahtan sapmasının engellendiğini açıkladı.
Starship’in ikinci uçuş testinde, 240 kilometrelik bir irtifaya çıkarak ve kalkıştan yaklaşık 90 dakika sonra Hawaii açıklarında Pasifik Okyanusu’na iniş yapması planlanıyordu.
DAHA ÖNCE SADECE 4 DAKİKA UÇABİLMİŞTİ
Bu ikinci uçuş denemesi, nisan ayında gerçekleştirilen ilk testten sonra geldi. O testte roket, sadece 4 dakika havalanabilmiş ve ardından Meksika Körfezi’ne düşmüştü.
Yetkililer, bu testin ardından alınacak sonuçlara göre Starship’in uzaya ilk seyahatini yaparak dünyanın en güçlü roketlerinden biri olma potansiyeline sahip olabileceğini belirtiyor. Bu testler, gelecekte insan ve kargo taşıması için öngörülen uzay yolculuklarında önemli bir adımı temsil ediyor.