23,6431$% 1.96
25,4317€% 1.34
29,8682£% 1.47
1.487,78%1,84
2.422,00%1,60
623795฿%1.19253
ABD’li astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in 20 Temmuz 1969’da Ay yüzeyine iniş yapan birinci beşerler olmasından bu yana 54 yıl geçti. Lakin bu vakte kadar Ay’a ikinci bir beşerli uçuş gerçekleştirilemedi.
NASA, yıllar sonra yine Ay’a astronot göndermeye hazırlanırken, Dünya’nın tek uydusunun “navigasyon haritası” çıkarılacak.
Ay’a gidecek ziyaretçiler kullanacak
St. Louis’te düzenlenen GEOINT Konferansı’nda konuşan ABD Ulusal Coğrafik İstihbarat Ajansı Yöneticisi Tümamiral Frank Whitworth,
Bugün, NASA, ABD Jeoloji Araştırma Kurumu, ABD Uzay Kuvvetleri ve Uzay Komutanlığı ile çalışarak Ay yüzeyinde gelecekteki ziyaretçilere, Dünya’daki GPS kadar gerçek ve inançlı biçimde rehberlik edecek bir Ay jeodezi sistemi geliştiriyoruz.
dedi.
Dünya’daki üzere kullanılacak
“Ay Referans Çerçevesi” olarak isimlendirilen sistemin, GPS üzere navigasyon yeteneklerini destekleyen, kesin ve yanlışsız enlem, boylam ve vakit bilgileri sağlayan Dünya
Whirwoth, bu çalışmanın, ABD ve başka ülkelerin yanı sıra ticari şirketlerin Ay’da seyahatler planlaması ve gelecekte orada bir iktisadın tesis edilmesi hayalinin modülü olduğunu tabir etti.
Proje, Pentagon tarafından yönetiliyor
Ulusal Coğrafik İstihbarat Ajansı Kaynak ve Operasyon İdaresi Yöneticisi James Griffith, ABD medyasına hususla ilgili verdiği brifingde, kelam konusu projenin, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yönetildiğini vurguladı.
Griffith, bu çalışmada asıl zorluğun Ay’da bilgilerin nasıl toplanacağı olduğuna işaret ederek,
Ay, Dünya’dan çok farklı bir biçimde işliyor. Hangi çeşit datalara muhtaçlık duyduğumuzu biliyoruz lakin o cins bir ortamda nasıl toplandığını bilmiyoruz. Zira araçlarımız buna nazaran yapılandırılmamış. Bu nedenle gerçek bir referans çerçevesi geliştirmek için çok fazla keşif çalışması yapmamız gerekir.
değerlendirmesinde bulundu.
Birinci defa ABD’yi geçti! Çin, 2022’de bilim yayınlarına en fazla katkı sağlayan ülke oldu